سریال ناکامی های عربستان در یمن
در شرایطی که رسانه ها به نزدیک شدن پایان جنگ علیه یمن اشاره دارند و در حالی که شکست و ناکامی یکی پس از دیگری گریبان عربستان را در یمن می گیرد، باید دید دستاورد عربستان از حمله به کشوری که شعله های جنگ در آن زبانه کشیده است، چیست؟
چند روز پیش برخی رسانه ها از توافق آمریکا و عربستان خبر داده و اعلام کردند بر اساس این توافق واشنگتن به ریاض تا نیمه ماه جاری میلادی مهلت داد تا دستاوردهایی را در صحنه نبرد یمن محقق سازد تا بتواند از ان در مذاکرات مربوط به این کشور استفاده کند.
عربستان برای مذاکرات با یمنی ها دست خالی مانده است
به گفته «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده سازمان ملل به یمن این مذاکرات قرار است نیمه ماه جاری آغاز شود آن هم در شرایطی که ناکامی های نظامی عربستان در طول هشت ماه حمله به یمن بیش از پیش نمود یافته است.
روشن است که تصمیم عربستان برای پایان جنگ علیه یمن پس از آن اتخاذ شد که هزینه های این جنگ به باری بر اقتصاد سعودی تبدیل شده و موجب فرسایش اقتصادی آن شد.
اختلافات خاندان سعودی تمامی ندارد
در این میان اختلافات بی پایان خاندان حاکم نابسامانی اوضاع این کشور را دو چندان کرد به این معنی که جنگ علیه یمن موجب دسته بندی بین اعضای خاندان حاکم شد در نتیجه هزینه انسانی و مادی زیادی را بر آن تحمیل کرد.
در این شرایط موجی از اتهامات به «محمد بن سلمان» وارد شده مبنی بر اینکه در حمله به یمن شتابزده عمل کرده و بدون راهبرد روشن و یا در نظر گرفتن راه خروج از آن این جنگ را آغاز کرد.
فاجعه منی و تنش روابط با ایران اوضاع عربستان را وخیم تر کرد
منتقدان این جنگ را موجب تحمیل مشکلات اقتصادی فراوان بر عربستان دانسته و اعلام کردند فاجعه منی و بازتاب های آن در جهان اسلام و شدت گرفتن تنش با ایران اوضاع را بدتر کرد.
تنش روابط دو طرف در پی حضور روسیه و ایران در روسیه بیشتر شده و نشان داد که واشنگتن از متحدان دیرینه خود در منطقه از جمله سعودی ها دست برمی دارد.
شادی کوتاه مدت عربستان در جنوب یمن
همین شکست به تنهایی موجب شد ائتلاف عربی علیه یمن تحت تاثیر قرار بگیرد در نتیجه تمام تلاش های عربستان برای تحقق هرگونه دستاورد در یمن ناکام ماند. بهترین مثال برای این ناکامی ها شادی کوتاه مدت عربستان از تسلط بر جنوب یمن بود اما این شادی نیز دیری نپایید زیرا القاعده و داعش زمام امور این منطقه را به دست گرفتند.
همین وضعیت موجب شد برگ برنده ای که ریاض می توانست از آن در میز مذاکرات استفاده کند، از دست برود و حتی چه بسا خطر اوضاع جنوب یمن موجب شدت گرفتن ناکامی های عربستان در برابر افکار عمومی جهان شود.
عربستان بی گدار به آب زده و راه بازگشت ندارد
ناگفته پیداست همانطور که عربستان برای آغاز جنگ علیه یمن اهبرد مشخصی نداشت برای خروج آبرومندانه از این تنگنا نیز راهبردی ندارد و همین امر وخامت اوضاع آن را دو چندان کرده است.
نابودی انصار الله محال است
در این میان دیگر واشنگتن نمی توانست بیش از این به ریاض مهلت دهد به ویژه اینکه متوجه شد نابودی جنبش انصار الله محال است، بنابراین باید در برگه هایی که در این خصوص در اختیار دارد تجدید نظر کند و اینجاست که می توان به تلاش واشنگتن برای گفت وگو با انصار الله توسط برخی میانجی ها پی برد.